Nå kan du lande på asfalt i Trysil!

Trysil flyklubb kan endelig ønske velkommen til asfaltert stripe på 800 meter etter å ha gjennomført en kronerulling og tatt et krafttak for å få banen klar. Lørdag 1. september inviteres fly-Norge til åpningsseremoni, og hele helgen arrangeres det fly-inn.

Nye Trysil flyplass. Foto: via Per Gunnar Stensvaag, Trysil flyklubb.
Nye Trysil flyplass. Foto: via Per Gunnar Stensvaag, Trysil flyklubb.
– Programmet for arrangementet er ikke helt fastspikret ennå, men vi kommer tilbake med nærmere detaljer, forteller primus motor for oppgradering av banen, Per Gunnar Stensvaag i Trysil flyklubb. Stensvaag arbeider selv som kaptein i SAS og har jobbet iherdig både med å skaffe økonomiske støttespillere til asfalteringen og til selve anleggsarbeidet.
Den lokale flyklubben har så godt som tømt sin egen kasse ved å bevilge 100.000 kroner, og andre flyklubber i Norge har også bidratt etter at kronerullingen ble igangsatt, deriblant søsterklubben på Elverum. 1 million kroner er nå passert.

Kommunen holdt ikke det den lovet

Allerede i 1985 lovet daværende rådmann i Trysil kommune at flyplassen på Sæteråsen ville få fast dekke og bli overtatt av staten innen fem år. Ingen av delene skjedde.

– Når kommunen ikke har klart å holde hva de har lovet, har Trysil flyklubb tatt saken i egne hender, sa Stensvaag før arbeidene startet.

Etter at kronerullinga var i gang stilte imidlertid kommunen opp med 100.000 kroner i økonomisk støtte og bidro dermed i siste øyeblikk til at 800 x 8,5 meter har blitt asfaltert. Utenfor asfalten er det grus slik at samlet banebredde er hele 30 meter.

Totalt er anleggskostnadene beregnet til 1,1 millioner kroner, og fortsatt oppfordrer klubben til at gavemilde flyinteresserte bidrar siden de ikke er helt i mål for å få den siste fin-
pussen unnagjort.

Kan ta ned Widerøe

Flyplassen ligger bare 5 km fra Nybergsund og 8 km fra Trysil sentrum og dermed vesentlig mer sentralt plassert enn den planlagte storflyplassen i Sälen ved Rörbäcksnäs.

– Passasjerfly med opp til 20 seter kan lande, slik som for eksempel Widerøes maskiner. Dette blir jo noe helt annet enn den planlagte flyplassen i Sälen. Driftsutgiftene kan ikke sammenlignes, der må det være brannvakt, tårn, terminalbygg med videre, sier Stensvaag til lokalavisa Østlendingen.

Planene om en storflyplass for Trysil liggende på svensk side i Sälen er ambisiøse og innebærer en lufthavn med rulle-
bane på 2.500 meter. Foretaket Skistar ønsker å bygge ut Trysil og Sälen som vinterdestinasjon videre, og de driver omfattende lobbyvirksomhet for den svenske flyplassen. 200 millioner mennesker vil bo innenfor en radius av fire timers reisetid fra dør til dør dersom det bygges en flyplass av denne dimensjonen i området.

– Det finns ingen annan skidestinasjon i Europa som kan matche det, sier Skistars sjef Mats Årjes til Region Dalarna.

I øyeblikket er den aktuelle plassen i Sälen drevet av Sälen-fjällens flygklubb og har en bane på 1.199 meter. Endelig beslutning om utbygging av flyplassen er ventet innen kort tid.

Stor gjestfrihet i ukontrollert luftrom

Trysil flyplass Sæteråsen befinner seg i ukontrollert luftrom, noe som vil gi stor frihet for brukerne av plassen. I tillegg til motorflygere, har modellflygere og barn som vil trene på rulle-ski og skøyter omfavnet det nye anlegget.

Nå ventes det storinnrykk under åpningshelgen.

– Vi håper å få et vidt spekter av luftsportsaktiviteter representert. Lokale musikere og trubadurer vil bidra, og på kvelden er det mulighet for god gammeldags dans på lokalet i nærliggende Nybergsund samfunnshus, forteller Stensvaag.

– Vi tilbyr mulighet for grilling og vil ellers ha salg av kiosk-
varer. Nærmere informasjon om dagen vil etter hvert komme på klubbens hjemmeside, avslutter Steensvaag.

Følg med på http://trysilflyklubb.no!

Forsiden akkurat nå

Skapte full nasjonaldagsstemning ved ankomsten

Her er den: Widerøes verdenspremiere!

Det var en stor dag på Flesland i går da Widerøes første Embraer 190-E2 landet. Selskapet blir lanseringskunde for flytypen og dermed historisk. Vi har vært så heldige å få herlige bilder av nykomlingen. Les hele saken

Nyheter fra AVweb

Aero: Piper Announces Diesel Seminole

<p>As Piper rides a wave of trainer aircraft demand, it announced at Aero in Friedrichshafen, Germany, that it will...

Former Navy Pilot Praised For Handling Of Southwest Emergency

<p>Southwest Airlines captain Tammie Jo Shults, 56, is being hailed as a hero for her deft and calm handling of an...

UPDATED: One Killed When 737 Engine Fails

<p>UPDATED: A female passenger was killed when an engine failed in flight aboard a Southwest Airlines 737 en route...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen