Continental enda tyngre inn i diesel

Continental lanserer nå en ny dieselmotor på 310 hestekrefter som produsenten regner med er gryteklar neste år. V6-motoren benytter moderne dieselteknologi fra bilindustrien og er utviklet av Continentals team i Tyskland som tidligere jobbet under varemerkene Thielert og Centurion.

V6-motoren på 310 hester fra Continental avdukes under EAA Air Venture Oshkosh 2014. Foto: Torkell Sætervadet (Bilde: )

Continental lanserer nå en ny dieselmotor på 310 hestekrefter som produsenten regner med er gryteklar neste år. V6-motoren benytter moderne dieselteknologi fra bilindustrien og er utviklet av Continentals team i Tyskland som tidligere jobbet under varemerkene Thielert og Centurion.

OSHKOSH: Med lanseringen av en dieselmotor i høyytelsesklassen, er den kinesiskeide motorprodusenten enda tyngre inne i dieselmotorer for småfly og kan nå levere en tilnærmet komplett produktpalett fra 135 til 310 hestekrefter.

Allerede før oppkjøpet av den konkursrammede motorprodusenten Thielert/Centurion, har Continental tilbudt dieselmotorer på 230 og 245 hestekrefter, begge basert på franske SMAs dieselmotorteknologi som er utviklet fra grunnen av for flyformål. Denne motorserien har nå fått navnet CD-200.

Etter at Thielert/Centurion ble kjøpt opp, ble CD-100-serien lansert, i det Centurion 2.0 og 2.0s henholdsvis ble til Continental CD-135 og CD-155. Centurion hadde imidlertid også større motorkonstruksjoner i jakkeeermet. Overraskende nok er det imidlertid ikke den åttesylindrede Centurion 4.0 som nå blir kommersialisert. Derimot er det altså en V6-motor, som Continental-sjef Rhett Ross forteller at det tyske designteamet fikk virkeliggjort på kun ni måneder.

files/content/news/DSC_5941 small.jpgKlar i 2016?

– Motoren skal igjennom betydelig testing før sertifiseringen blir klar. Vi regner med at produksjonen er i gang neste år og at sertifisering er fullført i 2016, forteller Ross.

I motsetning til CD-135 og CD-155 som har pålagte grenser for utskifting av komponenter – såkalt TBR (Time Between Replacement) – vil den nye V6-motoren kun få grenser basert på Time Between Overhaul (TBO).

– Motoren er designet for en TBO på 2.400 timer, men slik sertifiseringsprosessen virker, er det myndighetene som vil sette terskelverdiene og øke dem etter hvert som den samlede flåten akkumulerer et tilstrekkelig antall flytimer. Men for denne motoren er det snakk om overhaling og ikke utbytting, forklarer Ross.

Ross legger ikke skjul på at han er fornøyd med utviklingen på dieselfronten og trekker fram at Cessna 172 Skyhawk lanseres med fabrikklevert dieselmotor (CD-155) under EAA Air Venture. Piper PA-28 Archer ble lansert med tilsvarende motorisering under Aero 2014 i Friedrichshafen.

Bildet over: Rhett Ross er sjef for Continental Motors.

Forsiden akkurat nå

Nyheter fra AVweb

Search Ends For Malaysian Flight 370

After nearly three years of work searching the ocean floor with deep-sea submersibles for Malaysian Airlines Flight...

New Theory — Did D.B. Cooper Work For Boeing?

The FBI officially closed the book last year on the unsolved case of a 1971 hijacking by the man known as D.B....

Airbus Helicopter "Bubble" Windows Now Certified

Swiss Rotor Solutions has developed a retrofit "bubble" window set for Airbus H125/AS350 helicopters, and recently...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen