Cessna vil levere C-172 med dieselmotor

Vi har ikke før tatt en sniktitt på Pipers nye PA-28-utgave som går på diesel – Archer DX – før Cessna nå kunngjør at Cessna 172 snart vil leveres med dieselmotor.

Cessna 172 Skyhawk – nå også med Continentals dieselmotor, CD-155. Foto: Torkell Sætervadet
Cessna 172 Skyhawk – nå også med Continentals dieselmotor, CD-155. Foto: Torkell Sætervadet (Bilde: )

Vi har ikke før tatt en sniktitt på Pipers nye PA-28-utgave som går på diesel – Archer DX – før Cessna nå kunngjør at Cessna 172 snart vil leveres med dieselmotor.

OSHKOSH: Igjen er det motoren som tidligere var kjent som Centurion 2.0s som skal sitte i nesen. Continental CD-155 som motoren nå heter har etterhvert fått et omdømme som en pålitelig konstruksjon, og nå ønsker Cessna å bringe fordelene som slike motorer gir til vordende Cessna-eiere.

For norske flygere er i og for seg ikke kombinasjonen av Cessna 172 og en Centurion-diesel noe nytt. Det er da også bruk av det eksisterende supplement-typesertifikatet (STC) som sikrer at Cessna kan lansere produktet raskt og effektivt. Det som imidlertid er nytt av i år er at Cessna vil levere fabrikknye C-172 med denne motoriseringen.

Fordelen kundene får er et rimeligere og mer tilgjengelig drivstoff i kombinasjon med et forbruk som er vel 30 prosent lavere enn tradisjonelle flymotorer. Ulempen er en høyere pris for flyet: Cessna 172 med dieselmotor vil få en listepris som vil ligge drøyt 360.000 kroner over en vanlig C-172 med bensinmotor. Dessuten er levetiden fortsatt ikke kommet opp i de "magiske" 2.000 timene som de fleste vanlige flymotorer har.

Fra før har Cessna introdusert en dieselutgave av Cessna 182, nærmere bestemt Cessna 182 JT-A Turbo Skylane. Flyet er utstyrt med franske SMAs dieselmotor og er i følge flyprodusenten svært nær sertifisering.

Les også: Sammenlikningstest av diesel og avgas i Robin DR400 i siste utgave av Flynytt.

Bildet nedenfor: Cessna 182 JT-A Turbo Skylane ble først introdusert på EAA AIr Venture i 2012 og kom flygende til Oshkosh i år. Sertifiseringen skal være rett rundt hjørnet.

files/content/news/DSC_5983 small.jpg

Forsiden akkurat nå

Nyheter fra AVweb

Bombardier Says Mitsubishi ‘Misappropriated’ Data

Bombardier, based in Canada, has sued Mitsubishi Aircraft, of Japan, claiming that some workers recruited from...

'Stunt Rapper' Dies In Wing Walking Accident

A Los Angeles-based “stunt rapper” died Saturday while wing walking for a video shoot in southern British...

NTSB Calls For 25-Hour CVR Duration

The current requirement for cockpit voice recorders to store just two hours of data is not enough, the NTSB says...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen