Airbus: X6 er framtiden!

Airbus Helicopter er i gang med utviklingen av et nytt helikopteret X6, som på sikt vil erstatte det 11tonn tunge H225 som i dag brukes som SAR-helikopter i Nordsjøen. De nye planene ble gjort kjent under Paris Air Show denne uken.

X6 er framtiden! Illustrasjon: Airbus Group (Bilde: Airbus Helicopters)
Tekst: Lars Brede Grøndahl
(PARIS) H225, også kjent som EC225 og den militære varianten EC725, har vært en stor suksess for Airbus Helicopter. Det er kjent at motorprodusenten Turbomeca arbeider med en ny turboshaft motor med 3 000 shp, som ifølge ryktene skal inngå i det nye X6-helikopteret.

– Etterfølgeren til H225 vil sannsynligvis komme på markedet rett etter 2020, ifølge Dominique Maudet, visedirektør i Airbus Helicopter.
- X6-helikopteret er framtiden. Det tvinger seg fram som en ny Super Puma mye på grunn av suksessen til H225 og behovet for en plan for en etterfølger. Ledelsen har gitt grønt lys for det nye X6-programmet etter avtaler med regjeringene i Frankrike og Tyskland.
Nyheten om det nye helikopteret kommer samtidig med at Polen har bestil 50 helikoptre av den militære varianten H225M og Kuwait er i diskusjon om å kjøpe 24 helikoptre av samme typen.
Imens er det blitt offentlig at United Technologies (UTC) i USA skiller ut datterselskapet Sikorsky, som kan settes i forbindelse med et bud fra Airbus Helicopter. Det europeiske selskapet som har base i Marignane nær Marseilles, har de siste tiårene vokst forbi Sikorsky og er verdensledende innen turbindrevne helikoptre.

Airbus Helicopter kommer ikke med noen detaljer om det nye helikopteret X6 under Paris Air Show. Foreløpig viser de fram det nye 5,5-6 tonn tunge H160 på statisk display som hadde en suksessfull First Flight 12. juni.

Forsiden akkurat nå

Nyheter fra AVweb

New Instrument Panel Annunciator Aims To Reduce Gear-Up Landings

<p>At AirVenture 2017, Massachusetts-based Approach Aviation announced FAA approval and production shipment of its...

Stratos 714 Comes To Oshkosh

<p>Following years of incremental progress and cabin mock-ups, Stratos arrived at Oshkosh 2017 with a real airplane....

FAA Provides BasicMed Outreach

<p>For pilots who are still not sure about how the BasicMed program works, or if it’s right for them, the FAA’s...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen